مدیریت استرس
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ اگر میخواهید استرستان را کنترل کنید باید نسبت به آن خوب آگاهی داشته باشید. اما در میان تمام اطلاعاتی که در مورد استرس و به طور کل هر نوع مشکل دیگری در سلامت وجود دارد، اطلاعات و باورهای نادرستی نیز هستند که باعث میشوند تا حدودی آشفته شوید و نتوانید تصمیم و انتخاب درستی در مورد شیوهی مدیریت استرس خود داشته باشید.
در ادامه به چند مورد از اطلاعات نادرستی که در مورد استرس رواج دارند، میپردازیم:
استرس باعث سرطان میشود
اگر زیاد استرس دارید ممکن است نسبت به تأثیرات منفی این همه استرس نگران شوید و استرستان بیشتر هم بشود؛ اما باید بدانید که استرس روانی به خودی خود باعث بیماری نمیشود. اگر اخیراً متوجه شدهاید سرطان دارید خودتان را بابت استرسهایی که در گذشته داشتید سرزنش نکنید.
واقعیت این است که استرس میتواند باعث شود سراغ مکانیسمهای ناسالمی بروید مثلاً پرخوری، نوشیدن الکل و یا سیگار کشیدن و اینها عواملی هستند که ریسک ابتلا به سرطان را بالا میبرند. اجازه ندهید استرس شما را وادار به انتخابهای ناسالم بکند. ورزش کنید، سبزیجات بخورید و خوب بخوابید.
خود مراقبتی را تمرین کنید تا استرستان کنترل شود
خودمراقبتی این روزها مُد شده و اغلب توصیه میشود برای حفظ تندرستی به خودتان برسید مثلاً مانیکور کنید یا در وان آب گرم ریلکس کنید. این تکنیکها برای آرامسازی بسیار خوباند اما برای تسکین استرس، تکنیکهای چندان مفیدی نیستند. سالمترین خود مراقبتی باید با ارزشهای شما پیوند خورده باشد: چه چیزی به شما احساس ارزشمند بودن میدهد؟ چه چیزی زندگی را برایتان معنا میکند؟ چه چیزهایی از همه برایتان مهمتر است؟ مثلاً شرکت در گروههای نیکوکاری شاید بیشتر از سفر به سواحل دریا برایتان آرامشبخش نباشد اما برای روحتان خوب است و از این رو ابزاری است ارزشمند برای غلبه بر استرسها.
تکنیکهای تسکین استرس برای همهی افراد جواب میدهند
بارها و بارها شنیدهاید که باید مدیتیشن یا یوگا انجام دهید و ممکن است شما بارها و بارها این توصیه را نادیده گرفته باشد زیرا اگر به طور ناآموخته باور داشته باشید که این فعالیتها که ثابت شده همگی برای مبارزه با استرس مفیدند، ممکن است بیشتر استرس بگیرید. یک رویکرد خاص وجود ندارد که برای همه تیپ افرادی مناسب باشد. زیرا سبک زندگی و خوی و طبع افراد با هم متفاوت است و روشهای متفاوتی نیز برای تسکین استرس میطلبد. ذهن آگاهی بدون شک از مؤثرترین تکنیکهای کاهش استرس است اما ذهن آگاهی برای همهی افراد یکجور نیست.
شما نمیتوانید بر استرس ناشی از تشخیص یک بیماری غلبه کنید
شکی نیست که بیماری مزمن میتواند روحا شما را آزار بدهد. حدود 40 درصد از بیماران روماتیسمی، افسردگی دارند و حدود یکسوم از بیماران سندرم روده تحریکپذیر از افسردگی و اضطراب رنج میبرند اما این شرایط اجتنابناپذیر نیست.
هر کسی گهگاه میتواند افسرده شود، عصبانی شود، اعتمادبهنفس داشته باشد، یا اندوهگین باشد. اگر شما خودتان را در بیماریتان خلاصه کنید، یعنی تسلیم شدهاید اما اگر باورتان را به چالش بکشید خواهید دید شما تماماً آن شرایطی نیستید که بیماریتان برای شما ایجاد کرده است. میتوانید بپذیرید که بیماری شما بخشی از زندگیتان است که دوستش ندارید اما همه چیزتان نیست.
اگر کسی استرس داشته باشد همه خواهند فهمید
علائم و نشانههای استرس زیادند. برخی از آنها مانند نوسانات خلقی، تند حرف زدن یا گوشهگیری برای همه قابل رویتاند اما بسیاری از علائم مانند دلشوره زیاد، اضطراب و یا افسردگی، درونیاند و ممکن است نتوانید آنها را ببینید.
اگر خوب بخوابید، ورزش کنید و درست غذا بخورید استرس نخواهید داشت
عادتهای درست زندگی مشخصاند و تردیدی نداریم که به سلامت جسم و روحمان کمک میکنند. اما همچنان ممکن است استرسهایی داشته باشیم که حتی علت آن را ندانیم. از خودتان در مورد ریشهی استرستان سؤال کنید و ببینید از کجا ناشی میشود و چه میتوانید بکنید تا منبع استرستان از شما دور شود، مثلاً ساعات کمتری کار کنید یا قبل از خواب گوشیتان را چک نکنید.
استرس باعث زخم معده میشود
زخم معده در بیشتر موارد ناشی از باکتری هلیکوباکترپیلوری است. البته مصرف آسپرین یا داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی برای طولانیمدت نیز میتوانند موجب زخم معده شوند.
با این حال خوب است بدانید مغز و بدن ارتباط تنگاتنگی با هم دارند و طبیعی است که وقتی استرس دارید در معدهتان نیز احساس ناراحتی کنید. یک مطالعه در سال 2015 نشان داد که بین استرس و سندروم روده تحریک پذیر ارتباط معناداری وجود دارد. پس اگر استرس دارید و دچار مشکلات گوارشی هستید، حتما با پزشکتان در میان بگذارید.
وقتی استرس گرفتید دیگر نمیتوانید کاری کنید که بدتر نشود
روبرو شدن با یک چالش استرس برانگیز باعث میشود عضلاتتان دچار تنش شوند و ممکن است عرق کنید. به محض اینکه این واکنشها را احساس کردید ممکن است تصور کنید بد هستند. این طرز فکر باعث میشود استرستان تشدید نیز بشود. اما به جای این طرز فکر میتوانید مثلاً خودتان را معلق در یک وان آب گرم تصور کنید یا تصور کنید در میان یک جنگل هستید و از سکوت و آرامش و هوای تازهی آن استفاده میکنید. این روشها میتوانند استرستان را خنثی کنند.
هدف، آرام کردن بدن و رها کردن ذهن است.
استرس بهترین انگیزه است
خیلیها فکر میکنند اگر استرس نداشته باشند هیچ کاری نمیتوانند بکنند مثلاً اگر برای انجام پروژه به آنها ضرب العجل کوتاه مدتی داده نشود انجامش نخواهند داد. ما اغلب انگیزه را با استرس اشتباه میگیریم. درست است که هر دو ما را به جلو پیش میرانند اما یکی به ما توان میدهد و دیگری توانمان را تحلیل میبرد.
شما میتوانید بدون اینکه دچار استرس شوید، انگیزههای سالمتری برای خود پیدا کنید. مثلاً هدف را برای خود یادآوری کنید و ارزش کاری که انجام میدهید را پیش خود مرور کنید، یا به لذتی فکر کنید که بعد از اتمام کار نصیبتان خواهد شد. به جای ترس و شکست، روی موفقیت و رشد تمرکز کنید تا احساس موفقیت و عزت نفس در شما تقویت شود و منبع خوبی برای انگیزهتان باشد.
تبیان